Lamelparket vloeren vs. Duoplank parket

wegwijs in de wereld van het samengesteld parket

3-laags lamelparket

Project Cegeka: 3-laags lamelparket met 7 eindlagen anti-scratsh vernis.

De wereld van parket is er één waar vandaag de dag nog vele misverstanden bestaan. Eén van deze misverstanden is of er al dan niet een verschil is tussen lamelparket en Duoplank parket. Laat ons hierover meteen duidelijk zijn, dat is er wel degelijk. Wij maken u graag even wegwijs in de wereld van het samengesteld parket, de familie waartoe zowel het lamelparket als de Duoplank worden gerekend.

Lamelparket, Duoplank parket, dat is toch hetzelfde?

In de familie van het samengesteld of meerlagig parket kan men 3 grote varianten onderscheiden: het 2-laags parket, de Duoplank en het 3-laags parket. Natuurlijk hebben alle 3 deze varianten een massieve houten toplaag, vastgekleefd op één of meer andere onderliggende lagen. Toch is er een wezenlijk verschil tussen het 2 en 3-laags lamelparket enerzijds en de populaire Duoplank anderzijds. Bij deze laatste is de toplaag immers niet bevestigd op dwarsliggende houten lamellen, maar wel op een MDF, vezel- of multiplex onderlaag. Een bijkomend verschil is dat de Duoplank doorgaans ook een dikkere toplaag heeft dan een traditioneel samengesteld parket. Dit biedt dan weer als voordeel dat deze toplaag bij de Duoplank meestal dieper kan worden bewerkt en dat men door het werken met een diepere V-groef nog meer cachet kan geven aan een reeds stijlvolle vloerbedekking.

Lamelparket vs. Duoplank

Lamelparket vs. Duoplank.

Waarom kiezen voor lamelparket of Duoplank en niet een massieve parketvloer?

Hoe prachtig een massief parket ook mag zijn, door de werking van het hout is het niet altijd de perfecte keuze van vloerbedekking. Luchtvochtigheid en kamertemperatuur kunnen deze werking immers beïnvloeden, waardoor de combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming niet altijd optimaal is, tenzij u bij het plaatsen van de vloerverwarming ook heeft gekozen voor de plaatsing van een hoogrendementsketel met modulerende eigenschappen.

De meerlagige structuur van een lamelparket of Duoplank parket vangt deze werking deels op, waardoor zij minder gevoelig zijn voor krimp en zwelling van het hout en zij in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming een betere keuze kunnen zijn.

Lamelparket en Duoplank parket is een goedkopere parketvloer ?

Een frequent voorkomende misvatting is dat lamelparket en Duoplank parket vooral bedoeld zijn voor mensen met een klein budget. Veralgemening blijkt echter vaak te leiden tot foute veronderstellingen en dat is in dit geval niet anders. Toegegeven, indien u op zoek bent naar een parketvloer uit duur, foutvrij hout, zal een meerlaags parket veelal een goedkopere oplossing bieden dan een massieve houten vloer. Bij gemiddeld geprijsde houtsoorten zal u echter nog weinig prijsverschil vaststellen. U verkiest een rustieke of zelfs noestig ogende houten vloer? Dan zal u allicht verbaasd zijn te horen dat in dit geval een samengestelde vloer vaak de duurdere keuze is.

Zeg nooit laminaat tegen lamelparket of Duoplank parket.

Dikwijls horen we mensen praten over laminaat, terwijl men eigenlijk op zoek is naar een samengesteld parket. Toegegeven, ook laminaat heeft een samengestelde structuur en kan ook de aanblik hebben van een prachtige houten vloer. Het grote verschil is dat zowel bij lamelparket als Duoplank parket dit uitzicht wordt bekomen door het gebruik van echt hout als toplaag. Bij laminaat wordt de toplaag kunstmatig vervaardigd met behulp van een houtprint op een papierlaag. Een wezenlijk verschil als je het ons vraagt.

Lamelparket en Duoplank parket werken niet en zullen dus nooit scheuren.

Het is een feit, door hun gelaagde samenstelling zijn lamelparket en Duoplank parket minder onderhevig aan beschadiging door de werking van het hout. De onderlagen hebben immers net tot doel om de werking van de 4mm dikke toplaag zoveel mogelijk op te vangen. Toch kan het risico op scheurvorming of loskomen van de toplaag nooit helemaal worden weggenomen. De samengestelde structuur maakt immers dat een plank van een meerlaags parket niet aan één, maar aan twee tot drie krimpcoëfficiënten onderworpen wordt. Bij hoge warmtepieken of een te hoge vochtigheidsgraad zal er dus een werking optreden in de plank zelf en is het risico op scheurvorming of opbollen van de toplaag dus wel reëel. Dit risico is wel het laagst bij een Duoplank parket, omdat deze een MDF onderlaag heeft, welke een krimpcoëfficiënt heeft die veel lager ligt dan bij de meeste houtsoorten het geval is. Toch is het best dergelijke problematiek te vermijden. Dit gebeurt best door het monitoren van de luchtvochtigheid in de met samengesteld parket gevloerde kamer, met behulp van een simpele hygrometer. Zolang u deze binnen de 40-70% marge houdt is er weinig aan de hand en kan er weinig gebeuren. Een goede luchtontvochtiger brengt dan weer redding wanneer de luchtvochtigheid zich niet langer binnen deze vork bevindt en helpt zowel bij een te hoge als een te lage waarde.

Onthou dat een gescheurde plank onherstelbaar kapot is, dus deze veiligheidsmaatregelen lijken ons een kleine moeite om van uw prachtige vloeren te kunnen blijven genieten, niet?